SlovenskýEnglish
Zmenšiť textZväčšiť text

23.8.2012 DANUBE DAY

 23.08.2012


Vďaka projektu Earth sa 23. augusta 2012 mohli stretnúť deti, ktoré tvoria pracovné skupiny v tomto projekte a tiež vedúci skupín. V tento deň sme vkročili do prírody, ktorá nás obklopuje, aby sme si uvedomili jej veľkoleposť a tiež si pripomenuli kultúru a jedinečnosť nášho kraja. Program Danube Day bol bohatý, stretli sme sa pri Vinnom jazere, kde sa sústredili všetky skupiny z obcí Hažín, Senné, Bunkovce, Ostrov, Palin, Čečehov. Aj keď nás z rána prekvapil dážď a oddialil naše plány, ten však po chvíli ustal a my sme tak nemuseli kráčať po zaprášenej ceste. Vybrali sme sa na Viniansky hrad pri obci Vinné, pozrieť sa na to, čo z neho zostalo. Keď sme vystúpili nenáročnú trasu, mnohí z nás, ktorí tam už dlhšie neboli, boli prekvapení ako sa táto zrúcanina zmenila. Zrazu sme boli v inom svete, v 12.storočí. Pred očami nám rastie väčší, pevnejší hrad, ktorý tu pred pár mesiacmi ešte nebol. Hrad sa totiž rekonštruuje a ľudia, ktorí na ňom pracujú sú oblečení v dobových kostýmoch a pracujú s materiálom a  technológiou z obdobia vzniku hradu. Úžasné. Ešte fotka s rytierom, bohatý obed s koláčom na záver a pokračujeme v našej ceste.

Z Vinianskeho hradu, po výdatnom obede, sme sa vybrali na Zemplínsku Šíravu. Tam nás už čakala výletná loď, ktorou sme preplávali takmer celú Šíravu a mohli sme tak vidieť toto miesto z iného pohľadu, okolité obce a prírodu z hladiny nádrže a nie z pevniny. Veľmi príjemný zážitok, chýbal však trošku výklad, aby všetci vedeli po čom sa to vlastne plavíme J, keďže pod hladinou Šíravy bola kedysi obec. Po plavbe sme sa presunuli do oblasti Šírava – Hôrka, kde sa nachádza Hipocentrum. Deti, ale i vedúci skupín si užili jazdu na koňoch, resp. skôr pomalú prechádzku, ale pocit hľadieť z výšky z chrbta silného zvieraťa je neopísateľný.

Bol to pekný deň. Deti mali zážitok, niečo nové videli a naučili sa, našli si nových priateľov a teraz čakajú na ďalší podarený výlet.